Pompen ingezet voor waterpeil Broekerhaven

Share Button

STEDE BROEC Door de extreme wind en regen van de afgelopen dagen is er een te groot verschil ontstaan tussen het waterpeil in De Kolk in Broekerhaven en het Markermeer. Er is vrijdag een mobiele pomp ingezet om het waterpeil op het goede niveau te brengen.
Waterpeilverschillen

Binnenhaven De Kolk ligt achter de dijk langs het Markermeer en kan worden afgesloten door een sluis. Met dit extreme weer is de sluis dicht en laat geen water meer door van het Markermeer naar De Kolk. Zo blijft het achterland veilig en beschermd tegen het water.

In tijden van droogte is er een mogelijkheid om het water in de laaggelegen poldersloot naast de haven aan te vullen. Dat gebeurt via een buis vanuit de Kolk. Deze voorziening is nu stuk gegaan en lekt. Hierdoor stroomt er langzaam water uit de binnenhaven naar de lagergelegen sloot en daalt het waterpeil in de haven.

Boten in de haven
Om problemen voor de afgemeerde boten in de haven te voorkomen zorgt de mobiele pomp voor het aanvullen van het water. De waterstand wordt weer gelijk aan die van het Markermeer zodat de sluisdeuren weer open kunnen.

Stormseizoen
Wethouder Schuitemaker: “In het stormseizoen zet het hoogheemraadschap de sluizen op de stormstand. De sluisdeuren gaan dicht maar zijn niet helemaal gesloten. Zo kan er bij normaal weer nog wel water naar de haven stromen en blijft het waterpeil gelijk. Door de grote waterdruk op dit moment zijn de sluisdeuren nu helemaal dicht. Dat gebeurt wel vaker maar omdat deze situatie al enige dagen duurt zijn extra maatregelen nodig.”

Extra pomp
De gemeente en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn gelijk in actie gekomen. De defecte buis is gerepareerd. Wegenbouwer Heijmans, die daar bezig is met de aanleg van de N23, heeft binnen een uur een grote mobiele pomp ingezet. Deze pompt bij de Overhaal water in de Kolk totdat het waterniveau weer gelijk is met het Markermeer.

You May Also Like

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow