Politie vraagt beelden op van bekladdingen in Hoorn

Share Button

HOORN – De politie is druk bezig om de daders op te sporen die de VOC-beelden in het centrum van Hoorn hebben beklad.

Om leden van actiegroep de Grauwe Eeuw te vinden zijn camerabeelden opgevraagd, onder meer bij ondernemers van de Roode Steen. Hier was het beeld van Jan Pieterszoon Coen het doelwit.

Leden van de actiegroep sloegen in de nacht van maandag op dinsdag toe. Ze kalkten het woord ‘genocide’ op de sokkel van Coen. Ook werd ‘VOC’ op de sokkel gespoten waarbij de O in een strop was veranderd. De buste van Willem IJsbrantszoon Bontekoe op het Houten Hoofd werd besmeurd met rode verf. En onder de beelden van de Scheepsjongens van Bontekoe werd de kreet ’Weg met koloniale verheerlijking’ gespoten. Voor het Centrum Varend Erfgoed werd het woord ’genocide’ op straat gespoten.

De Grauwe Eeuw hekelt Coen en Bontekoe als vertegenwoordigers van de vroegere Vereenigde Oostindische Compagnie. Met hun beelden wordt volgens de actiegroep genocide en roof van land en grondstoffen verheerlijkt. De gemeente heeft dinsdag direct aangifte gedaan en de beelden laten schoonmaken. Vanuit de lokale politiek is de hoop uitgesproken dat de actievoerders uiteindelijk de schoonmaakkosten gaan betalen. Wie de bekladders zijn is onbekend. De actievoerders opereren anoniem.

Dossiervorming

Op de Facebook-pagina van de actiegroep staat niet vermeld welke personen hierachter zitten. Dit is voor de politie slechts één van de zaken die worden onderzocht. ,,We zijn bezig met dossiervorming’’, zegt politiewoordvoerder Roderick de Veen. ,,Dit moet leiden tot vervolgstappen. Het kan zijn dat we iemand vragen langs te komen op ons bureau. Of dat we iemand buiten heterdaad gaan aanhouden, maar dat kan niet zomaar. Daarvoor hebben we feiten nodig.’’

,,Behalve op Facebook kijken we ook wat media hierover berichten’’, vertelt De Veen. ,,En we hebben camerabeelden van bedrijven rond de besmeurde VOC-beelden opgevraagd. Die worden door ons bekeken.’’ Of de daders hier daadwerkelijk op te zien zijn zegt De Veen nog niet te weten. ,,We houden nog een klein buurtonderzoek. We bellen bij mensen aan en vragen wat zij weten.’’

Via Twitter laat de actiegroep weten dat zij geen interviews geeft aan de media. ’Dit omdat mainstream media geen betrouwbare partner zijn voor het antiracisme’, aldus de actiegroep. De Grauwe Eeuw kondigt aan hun boodschap naar buiten te willen brengen via journalist Kevin Roberson van The Roberson Report, ’wanneer wij en hij daar klaar voor zijn’. Op de Facebook-pagina van Kevin Roberson staat dat enkele actievoerders uit de Utrechtse wijk Lombok komen.

Bron: NHD

You May Also Like

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Inline
Inline
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow