Opgraving oude stolpboerderij Nibbixwoud

Share Button

SONY DSC

Nibbixwoud – Begin oktober heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd in Nibbixwoud, aan de Dorpstraat 52. Op deze plek stond een oude stolpboerderij en een negentiende-eeuwse schuur die gesloopt werden. Er werden resten uit de middeleeuwen en de Midden-Bronstijd gevonden.

Archeologie Onderzoek
Voorafgaand aan de sloop van de boerderij heeft Archeologie West-Friesland onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat het vierkant van de stolp vermoedelijk uit zeventiende-eeuwse balken bestond. Het bleek dat er naast zeventiende-eeuwse resten ook kans was op het vinden van sporen uit de middeleeuwen en uit de Midden-Bronstijd (ca. 1.800 v. Chr).

Opgraving
Tijdens de opgraving werden inderdaad resten uit deze periode, de Midden-Bronstijd, gevonden. De archeologen vonden een mooie oude akkerlaag en hoefindrukken van vee. Na de Bronstijd is het gebied niet meer gebruikt tot de ontginning in de Middeleeuwen, vermoedelijk in de tweede helft van de 12de eeuw.

Middeleeuws huis
Van het houten middeleeuwse huis vonden de archeologen meerdere kleivloeren, haardplaatsen en waterputten. Een volledige plattegrond kon helaas niet worden gereconstrueerd.

Stolp
Wanneer de stolpboerderij precies werd gebouwd is nog niet bekend. Maar de archeologen vermoeden dat dat tussen 1600 en 1650 was. Van de stolpboerderij vonden de onderzoekers meerdere schoorsteenfunderingen, haardplaatsen en een houten karrenwiel. In de achttiende eeuw werd het boerenbedrijf een meer gemengd agrarisch bedrijf. Naast vleesproductie en akkerbouw werd zuivelproductie belangrijk.

Meer informatie over het werk van Archeologie West-Friesland vindt u op de website.

You May Also Like

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Inline
Inline
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow