Lezing over restauratie Schepen

Share Button

Hoorn – In het Centrum Varend Erfgoed vindt zondag 17 januari een lezing plaats over de restauratie van de hasselteraak ‘Dankbaarheid’ en haar opduwer ‘Zeldzaamheid’.

Beide schepen zijn rond 1927 gebouwd. De hasselteraak is gebouwd voor de gemeente Nijkerk. Het moest de plaatselijke baggermolen en twee onderlossers verslepen om de Arkervaart versneld op diepte te kunnen houden.

De Arkervaart was voor Nijkerk de enige verbinding met de Zuiderzee, maar deze zeeverbinding slibde te snel dicht, waardoor de grotere schepen de haven slecht konden bereiken. In die tijd waren de vrachtschepen nog zeilschepen en de Arkervaart was vaak niet bezeild. De sleepboot werd ingezet om schepen van en naar de zeesluis te slepen.

De lezing wordt gegeven door eigenaren Eddie Douma en Marja Goud, die vanaf 2001 beide schepen restaureerden op een historische scheepswerf in Groningen. Omdat zowel de geschiedenis als de restauratie van beide vaartuigen uitgebreid zijn gedocumenteerd en vastgelegd, belooft het een bijzonder rijk geïllustreerde presentatie te worden.

Aanmelden voor deze lezing kan via www.varenderfgoedhoorn.nl. Entree is twee euro. Het Centrum Varend Erfgoed Hoorn is te vinden aan de Schuijteskade 22.

Op het terrein van het centrum en/of het Oostereiland is geen parkeergelegenheid voor bezoekers. Omdat het géén koopzondag is kan worden geparkeerd in de omgeving van de haven.

You May Also Like

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow