Eindejaarsexpositie museumboerderij

Share Button

Hoogwoud – Museumboerderij West-Frisia is op zondag 20 en 27 december in winterse sfeer gehuld. Naast iconen is in de boerderij een bijzondere collectie weerhuisjes te zien. Deze staan opgesteld in de gezellige hooiberg. Het museum is op beide dagen geopend van 13.00 tot 16.30 uur.

De getoonde weerhuisjes zijn onderdeel van de collectie van Wil Wittekoek. Uit meer dan 250 stuks heeft zij de mooiste en meest kenmerkende exemplaren gekozen om in de vitrines van het museum neer te zetten. Ten onrechte wordt gedacht dat een weerhuisje het weer voorspelt. Maar het bevat geen barometer, alleen een simpele hygrometer. Het weerhuisje geeft daardoor alleen een indicatie van de luchtvochtigheid en moet dus eigenlijk buiten staan. De eerste weerhuisjes werden in de zeventiende eeuw in het Zwarte Woud vervaardigd.

Iconen komen voort uit een lange traditie. De temperaschilderingen tonen afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, heiligen en gebeurtenissen uit de heilige boeken. Iconen dateren uit de vroegchristelijke periode. De voornaamste functie was het duiden van Bijbelse taferelen voor de analfabete bevolking.

Bij deze winterse gezelligheid hoort natuurlijk gratis koffie en wat lekkers en bijpassende Byzantijnse muziek op de achtergrond. De entree is 3 euro voor volwassenen, kinderen tot twaalf
jaar hebben gratis toegang. Groepen zijn ook in de winterperiode op afspraak hartelijk welkom.

Meer informatie: museumboerderijwestfrisia.nl

You May Also Like

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow