Deze man heeft een privébunker in zijn tuin

Share Button

KROMMENIE Dick Beumer uit Krommenie heeft een privébunker in zijn tuin. De bunker is ruim drie meter lang en biedt plaats aan twintig mensen.

Beumer ging in 2002 in zijn woning aan de Uitweg wonen. Tot zijn verrassing ontdekte hij de bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker was inmiddels flink verzakt. Daarom besloot Beumer ‘m eigenhandig op te knappen.

25 centimeter uit het lood
“Ik keek vanuit mijn eigen huis en zag een betonnen bunker die 25 centimeter uit het lood stond. Dat kon ik niet aanzien”, legt de oud-directeur van een betonboorbedrijf lachend uit.

Beumer renoveerde de bunker stiekempjes. Vandaar dat zelfs bunkerkenner Jan Wullink niet van het bestaan wist. De man die al 30 jaar onderzoek doet naar bunkers, is blij met de ontdekking. “Ik ben al een tijdje bezig met onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en verdedigingswerken. Dan is het een verrassing als zo’n schuilplaatsje opduikt. Van dit soort zijn er niet veel bekend in Nederland.”

Parkeergarage voor fietsjes
Voor meneer Beumer is de bunker vooral een mooie plek om de fietsjes van zijn kleinkinderen op te slaan. “Er kan nog veel meer in”, vertelt hij, “maar je moet ‘m niet te vol maken. Want het is krap, je kan er net aan zitten. Staan is al lastig, zeker als je wat ouder wordt. Maar mij lukt het nog.”

Gelukkig is het in de oorlog nooit zover gekomen dat de bunker moest worden gebruikt. Beumer: “De mensen die hier woonden, waren misschien met z’n drieën of vieren. Maar de buren mochten er ook in. Dan moesten ze wel 5 cent contributie betalen om er in te mogen.”

Hij gelooft niet dat de bunker ooit nog eens van pas komt als er onverhoopt een Derde Wereldoorlog uitbreekt. “Dat zullen we maar niet hopen, maar daar ben ik ook niet bang voor.”

Bron: RTV NH

 

You May Also Like

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Inline
Inline
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow