Blingbling uit de bronstijd

Share Button

560015001_NAD affiche A3_v6.indd

Regio – Tijdens de opening van de Nationale Archeologiedagen is een uitzonderlijke archeologische vondst onthuld. De vondst is 2800 jaar oud en bestaat uit vijftien bronzen voorwerpen en een vuurstenen sikkel.

De vondst is in januari 2015 gedaan tijdens opgravingen bij de Westfrisiaweg (N23). Van 16 t/m 26 oktober kan iedereen deze ‘Bronsschat van de Westfrisiaweg’ zien in Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum.

De vondst bestaat uit drie grote fibulae (mantelspelden, die vanwege hun vorm ook wel ‘bril-fibulae’ worden genoemd), twee armbanden, een grote schijfnaald, een serie ringen in uiteenlopende formaten en twee rechthoekige plaatjes met lusvormige oogjes. Daarnaast is een vuurstenen ‘sikkel ‘ gevonden. Deze “Vondst van het Jaar” werd bij de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden gepresenteerd door dr. Sebastiaan Knippenberg, prof. dr. David Fontijn en gedeputeerde Ralph de Vries van de provincie Noord-Holland.

Uniek
De combinatie van bronzen voorwerpen en een vuurstenen ‘sikkel’ is uniek voor Nederland. Het type sieraden wordt zelden gevonden. Ook bijzonder is dat de vondst tijdens archeologisch onderzoek werd gedaan. Meestal wordt dit soort vondsten toevallig gedaan waardoor pas achteraf de context met enige moeite kan worden vastgesteld. De Bronsschat van de Westfrisiaweg is direct in zijn geheel geborgen, gedocumenteerd en vervolgens minutieus onderzocht en gerestaureerd.
Sieraden

Vermoedelijk zijn alle voorwerpen lichaams- en kledingversierselen. Dergelijke armbanden werden aan de arm, maar ook aan de enkels gedragen. De bril-filbulae en de schijfnaald zijn gebruikt om kleding mee vast te zetten. Waarschijnlijk zijn de bril-fibulae uit Scandinavië geïmporteerd. De armbanden zijn of lokaal gemaakt of komen uit het zuiden (Zuid-Nederland, of nog zuidelijker). Over de ringen valt niets te zeggen. De raadselachtige rechthoekige plaatjes lijken zeer zeldzaam en meer informatie ontbreekt nog. Sommige onderzoekers denken dat de plaatjes onderdelen zijn van een halsketting waaraan vijf draden met kralen hingen.


Nationale archeologiedagen
De Nationale Archeologiedagen zijn drie, jaarlijks terugkerende, dagen waarop archeologen, amateurarcheologen en vrijwilligers de deuren openzetten en allerlei activiteiten voor het publiek organiseren. De Nationale Archeologiedagen vinden plaats van vrijdag 16 t/m zondag 18 oktober. www.archeologiedagen.nl

Huis van Hilde
Van 16 t/m 26 oktober kan iedereen de vondst zien in Huis van Hilde. Op 17 en 18 oktober kunnen bezoekers van alles leren over het vak van archeoloog; jong en oud kan aan de slag met grondsporen, boringen, determinatie en metaaldetectie. In de herfstvakantie ie er een kinderprogramma met o.a. een enorm 3D- kunstwerk van een opgraving, knutselworkshops, rondleidingen, en een ArcheoGame. www.huisvanhilde.nl

You May Also Like

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Inline
Inline
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow